En hållbar flytt – hur gick det?

Den 7 januari gick första flyttlasset till de nya lokalerna på Västra Torggatan. För oss på Attityd i Karlstad var det viktigt att se över alla moment för en hållbarare flytt. Vi beslöt oss att ta hjälp av vårt kontaktnät vilket visade sig vara ett lönsamt försök. En ung entreprenör hjälpte oss att rusta upp gamla stolar, bekanta bidrog med köksmaterial och vi kunde själva damma av gamla möbler uppe på vinden för att undvika att konsumera nya inventarier. Utöver det bevakade vi de forum där begagnade produkter säljs för att komplettera med det vi saknade. Men det är inte alltid lätt att inkludera de ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekterna samtidigt.

Hållbar utveckling handlar om att värna och nyttja givna resurser på ett hållbart sätt. Men det handlar också om resurseffektivisering och om att långsiktigt förvalta och investera i mänskliga, sociala och fysiska resurser.” – Regeringskansliet, (2003).

För oss blev valet att köpa in nya saker ett faktum i brist på andra lösningar som skulle både vara tidseffektivt, ekonomiskt hållbart och hållbart mot miljön. Under flytten ställdes vi inför ett beslut som övergick till en het diskussion – kampen om servisen. Valet stod mellan att leta begagnade tallrikar eller köpa en helt ny servis. Problematiken låg i att det var svårt att hitta en komplett uppsättning av tallrikar som uppnådde de förväntningar som vi hade. Det hela resulterade i att vi insåg att det inte var en hållbar lösning för oss att fortsätta leta och därav beslöt vi oss för att investera i en ny servis. Ett klassiskt exempel på att det är svårt att ta hänsyn till alla tre aspekter för en hållbar utveckling. Den heta diskussionen har snart övergått till ett minne blott och något vi snart kommer kunna skratta åt.

För en hållbarare flytt har vi:

  • Anlitat en miljöcertifierad flytt- och städfirma
  • Sålt eller skänkt överblivet material
  • Använt oss av vårt kontaktnät för att undersöka vad de kunde bidra med
  • Rotat i våra egna förråd efter överblivna ting
  • Slängt skräp på återvinning
  • Sett över inköp av kontorsmaterial för ett grönare val
  • Undvikit biltransporter och föredragit promenader
  • Köpt begagnade möbler
  • Återanvänt tidigare kontorsmaterial

Vårt arbete för en hållbar utveckling fortsätter. Följ vår resa på Linkedin och Facebook.

Hur flyttar du hållbart?

Källor: Regeringskansliet, (2003). En svensk strategi för hållbar utveckling-enomisk, social och miljömässig. Regeringens skrivelse. Hämtad 2020-01-30.