Internationella kvinnodagen: 8 mars

Det finns en lång historia i att vi i dag, den 8 mars, uppmärksammar kvinnors situation världen över. En av de kvinnor som historiskt varit avgörande är Clara Zetkin. Hon var en av de mest framträdande kvinnorna inom den socialistiska rörelsen i Europa under det tidiga 1900-talet och var den som tog initiativet till att införa Internationella kvinnodagen. På den tiden fanns det ännu inte ett fastslaget datum utan man firade dagen under olika dagar på våren. Det var inte förrän 1977 som Internationella kvinnodagen blev en officiell dag på initiativ av FN. Syftet var att lyfta samtalet om kvinnors rösträtt, offentliga ämbeten, facklig utbildning, rätt till arbete och bättre arbetsvillkor.

Kvinnorörelser växer sig snabba i en digitaliserad värld

I dag ser vi kvinnorörelser växa sig starka med tillåtelse av digitaliseringen. #metoo är en av de rörelser som i modern tid hjälpt kvinnor runt om i världen från förtryckta situationer. Det var efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat kvinnor som blivit utsatta för sexuellt ofredande att svara med orden ”me too” på hennes tweet som hashtagen skapades. Snabbt därefter blev uppmaningen viral och kunde visa på omfattningen av kvinnor som blivit sexuellt trakasserade världen över. 

Nu senast såg vi Sex and the City stjärnan Cynthia Nixon läsning av dikten ”Be a lady they said” spridas som en löpeld på sociala medier, med budskapet om att kvinnor ständigt blivit kritiserade oavsett vad de gör. Vi ser även långa demonstrationer slingra sig genom stadens gator i protester för kvinnors rösträtt runt om i världen. Men det är inte bara demonstranter och ledande opinionsbildare vi ser. Vi ser även att man på många håll firar kvinnodagen likt man firar Alla hjärtans dag, genom att visa extra uppmärksamhet åt kvinnor i sin omgivning. Attityd väljer att intervjua sina egna medarbetare för att få höra deras tankar om dagen. 

Vad innebär Internationella kvinnodagen för dig?

Det är en dag där vi kan lyfta samtalet kring orättvisor och kvinnors kamp runt om i världen extra mycket. Det finns många kvinnor som inte har samma rättigheter som bland annat oss i västvärlden. Vi blir även många gånger påminda genom olika medier om de stora historiska händelserna som bland annat inneburit att jag i dag har rätten att rösta. Men för mig innebär även dagen att man ska vara extra tacksamma för de kvinnor som står en nära.

Vem kopplar du till en stark kvinna?

Jag tänker på flera starka kvinnor genom historien; Margret Thatcher, Storbritanniens första kvinnliga premiärminister och landets längst sittande premiärminister på 1900-talet. Hon hade posten under 11 år! Fredrika Bremer kämpade för kvinnornas rättigheter och var en stark opinionsbildare på 1800-talet. Jag fick en fråga om titeln på hennes bok i ett frågespel nyss och kunde inte komma på namnet då – men den heter Hertha. Den ska delvis ha varit skälet till att riksdagen beslöt att ogifta kvinnor skulle få rätt till att ansöka om att bli myndighetsförklarade 1858.

Vår egen värmländska Selma Lagerlöf får vi inte glömma. Hon var första kvinnan i Svenska Akademin och även första kvinna att tilldelas Nobels litteraturpris.

Hur uppmärksammar du den dagen?

Tidigare år har jag anordnat konserter för den damkör jag har varit vice dirigent för på internationella kvinnodagen. Jag insåg att majoriteten av sångarna vi sjöng var arrangerande av män, så jag ville vara med och lyfta kvinnliga tonsättare. Sådana aktiviteter som utmanar en relativt mansdominerad bransch kan var ett sätt att uppmärksamma dagen.

Vilken händelse genom historian är för dig ett starkt minne för kvinnors kamp? 

Det jag direkt tänker på är kvinnornas rösträtt i Sverige. Det är verkligen en historisk dag som förändrade situationen för många kvinnor och är en del till att Sverige har kommit så långt fram i kampen om jämställdhet. Sen har vi också #metoo som på senare tid har varit en viktig händelse för att uppmärksamma hur kvinnor i många situationer blir utsatta för sexuella trakasserier och liknande.

Jag tänker också på första kvinnan som sprang Boston maratonlopp 1967 som under loppet blev påhoppad av en man för att hon var en kvinnlig deltagare av tävlingen. Kathrine Switzer, som hon heter fick höra innan loppet att en kvinna omöjligt kunde springa maratonet, men det fick de äta upp sen!

Kulturtips med kvinnokamp i fokus

Filmer:
  • Hidden figures – tre kvinnor kämpar mot rasism och kvinnoförakt i amerikanska rymdstyrelsen NASA.
  • Joy – ensamstående trebarnsmamma som kämpar för att få ihop privatlivet och yrkeslivet som grundare av mirakelmoppen och ordförande i Ingenious Designs.
Böcker:
  • Gösta Berlings saga – Selma Lagerlöfs debutroman som utspelar sig i Värmland under 1820-talet. Gösta Bergling, huvudpersonen, blir avsatt sin prästtjänst efter att ha missköt sig och brukat alkohol och boken är en skildring av livet på landet under den tiden. Selma Lagerlöfs var första kvinna att vinna Nobelpriset i litteratur.
Serier:
  • Fröken Frimans krig – miniserie om klass och kvinnokamp under tidiga 1900-talet.
  • Vår tid är nu – familjedramatik och en skildring av livet för olika samhällsklasser från fredsdagen 1945 och framåt.