Praktikant i Kritisk samhällsanalys

Madelene Sandberg är Attityds praktikant under hösten 2022. Madde läster mastersprogrammet i Kritisk samhällsanalys och spenderar sin tredje termin tillsammans med oss på Attityd. Hon bor i Kristinehamn tillsammans med sin familj, är utbildad frisör och har två kandidater. En i sociologi och en genusvetenskap. På fritiden syr hon, är ute i skogen, vandrar eller tar en cykeltur.

Jag gillar att experimentera när jag har tid. Men det enda jag hinner nu är att sy om kläder. Jag är kreativ, men jag har dåligt tålamod så det är mycket som är halvfärdigt. Jag gillar också att fotografera, vara ute i naturen, att gå. Allt från att vandra med kängor till att ta med barnvagn och en unge på ryggen, säger Madelene Sandberg.

Kritisk samhällsanalys – vad är det?

Madde studerar mastersprogrammet i Kritisk samhällsanalys vid Karlstads universitet.

Om du ska dra en hisspitch, vad är kritisk samhällsanalys?

Det kritiska är inte att man kritiserar allt utan det handlar om att man tittar på ett problem ur olika vinklar. Det handlar om att vara ifrågasättande till det mesta. Att inte ta allt man läser för givet. Man ifrågasätter vad som sägs, på vilket sätt säger någon något, vem säger det och finns det andra perspektiv.

Kan du ge något exempel?

Vi har bland annat läst en kurs i finansialisering, för att titta på hur finanser är en stor del av uppbyggnaden av samhället och som kan förklara varför vi beter oss som vi gör. Vi har också tittat på icke-våldsmotstånd och hur man kan sätta emot eller ifrågasätta makten. Det kanske är mer aktuellt i andra länder, att göra motstånd utan vapen.

Praktik på Attityd

Hos Attityd kommer Madde få inblick i flera av Attityds processer och uppdrag. Hon är redan med och bidrar i flera uppdrag mot MSB, och mot Karlstads universitet och Region Värmland.

Du har ju varit hos oss i över en månad nu, vad ser du fram emot under din praktik? 

Jag ser fram emot att vara med i fokusgruppsintervjuerna med MSB, inom civilt försvar och hemberedskap. Att se hur det går till. Det har varit det allra roligaste, och att jag fick vara med i det från start. Det är en kvalitativ studie, som jag föredrar att göra och som jag är bra på. Ämnet är också intressant, så det är där jag spenderat mest tid hittills. Läst mycket forskning. Det har varit absolut roligast. Det ska bli jättekul att också vara med när ett projekt är färdigt, att vara med i sammanställning och analys.

Strukturerad, påhittig och sysselsatt

Kvinna utomhus

Strukturerad, påhittig och sysselsätt är tre ord som beskriver Madde.

Hur märks det att du är strukturerad?

Jag har ofta koll på vad vi ska göra. Vilka tider som gäller, var saker är. I de flesta sammanhang är det alltid jag som får hålla koll. Det är ju en normal grej, kan jag tycka. Men jag har nog ett sätt som jag gillar att göra grejer, och det blir oftast så. Man måste ju ta tag i det.

Och din påhittighet, hur visas den?

Jag gillar att tänka utanför ramarna. Jag vill arbeta på andra sätt än man först ser, eller som man ska. Jag vill hitta andra alternativ. Det kommer nog ifrån utbildningen, att jag försöker tänka i andra banor. Jag vill göra på andra sätt, inte alltid följa en mall. Det är ju också ett normbrytande arbetssätt. Jag försöker vara lite uppmärksam och ifrågasättande, och komma med förslag. 

Hur märks det här med att hålla sig sysselsatt? 

Att jag jobbar hela tiden. Nu låter det som att jag säljer in mig, men jag gör det – jag jobbar hela tiden. Det kanske inte är just i det jag måste göra, men… Det handlar om att jag inte kan sitta och inte göra ingenting. Jag har ju inget tålamod.

Och när Madde avslutar meningarna…

… föredrar hon att vara hemma än att vara på fest.

… undviker hon att hålla föredrag inför människor.

Om ni vill veta om mer om Madde kan ni skriva här: madelene@attitydikarlstad.se

Varmt välkommen till oss på Attityd!