Attityd miljödiplomerade för nionde året i rad

Att ta cykeln istället för bilen, källsortera och att inte skriva ut papper i onödan kan kännas som urvattnade riktlinjer som mer och mer börjar likna mamma och pappas tjat i tonåren. Men likt då, är det inte så dumma riktlinjer. Attityd är miljödiplomerade för nionde året i rad och vet att det gör skillnad att orka damma av cykeln inför våren, slänga matavfallet i rätt tunna och att minska på förbrukningen av papper genom att bli mer digitaliserade.

De arbetar aktivt för att miljöfrågor ska genomsyra den dagliga verksamheten och deltar därför bland annat på inspirationsföreläsningar och utbildningar för att öka kunskapen och medvetenheten kring miljöfrågor hos de anställda. Attityd arbetar kontinuerligt efter den miljöpolicy som är framtagen för att ständigt utveckla miljöarbete. Visionen är att ha en verksamhet som tar hänsyn till miljön i varje steg av processen i undersökningar, utredningar och utvärderingar. För Attityd handlar hållbarhet även om de sociala och ekonomiska aspekterna. Därför är de måna om att överväga vilka val som är hållbara i längden. Jag, praktikant Emelie, har äran att intervjua Carin Grääs, grundare och delägare i Attityd i Karlstad. 

Varför ansökte Attityd om att bli miljödiplomerade?   

– Anledningen till att vi valde att gå utbildningen som ledde till att vi blev miljödiplomerade var att en kund till oss indikerade att de skulle börja ställa som krav att deras leverantörer skulle vara miljöcertifierade. För att stödja sina leverantörer i det arbetet erbjöd de samtidigt en utbildning som ledde till en miljödiplomering. Eftersom vi redan innan var intresserade av miljöfrågor, var det ett enkelt val att gå utbildningen!   

Hur jobbar ni kring miljön? 

– Det är både i det stora och i det lilla i olika former genom åren. Det har varit allt från att teckna avtal med en bilpool för att få tillgång till miljöbilar för våra tjänsteresor, till att vara mer digitala i våra arbetsprocesser för att minska utskriften av papper. Vi ser till att fylla på ett Respass för kollektivtrafiken i regionen och att ha en tjänstecykel på kontoret. Vi uppmuntrar våra kunder till att vi har digitala möten för att minska på våra tjänsteresor totalt sett. Genom att vi har fler digitala lösningar med våra kunder kan vi tillsammans bli mer bekväma i nya lösningar. Vår förhoppning är att de tar med sig det arbetssättet till andra möten i deras verksamheter.  

Hur blir man miljödiplomerad?  

– Vi är diplomerade enligt Svensk miljöbas. För att bli miljödiplomerade via dem så behöver man anlita en godkänd utfärdare av Svensk miljöbas. Den personen stödjer sedan din verksamhet i att uppfylla kravstandarden för miljöcertifieringen. Det kan till exempel vara genom att tillhandahålla mallar för miljöpolicy, miljöberättelse och miljöplan, men även att utbilda medarbetarna i miljöfrågor. När verksamheten sedan är granskad, utfärdar de miljödiplomet som bevis på att verksamheten uppfyller kravstandarden.  

Hållbarhet i projekt  

Genom utbildningar och andra informationskällor tar Attityd till sig kunskap kring miljöarbete. En stor del av utvärderingsuppdrag grundar sig på projekt som på olika sätt handlar om hållbarhet. Attityd har flera års erfarenhet av att utvärdera projekt inom bland annat bioekonomi, hållbart resande och hållbar besöksnäring. Som utvärderare ser de till att uppmana till att se över hur projektet kan utveckla hållbarhetsaspekterna genom bland annat hållbara möten. 

Med diplom eller inte så arbetar vi alltid mot att bli en mer hållbar verksamhet. Våra hjärtefrågor ligger kring hållbar utveckling och hjälper dig i ditt projekt att tänka mer hållbart. Vill du och din verksamhet bli miljödiplomerade? Läs mer på Svensk Miljöbas