Lär känna din målgrupp – på riktigt

Vet du vilka intressen, behov, önskemål och drivkrafter som din målgrupp faktiskt har? Eller utgår du i från hur du själv uppfattar ditt varumärke, dina produkter eller tjänster? För att dina budskap ska bli mer träffsäkra och kommunikationen mer effektiv behöver du veta vem din målgrupp är och hur de agerar.  

Oftast lurar vi oss själva genom att tro att vi vet allt om vår målgrupp och/eller att de agerar som vi själva gör. Trots att en grupp personer kan verka lika, exempelvis ha samma yrke, bo på samma plats, läst samma utbildning och vara i samma ålder – säger det väldigt lite om vad dessa personer gillar att göra på fritiden eller vad de värdesätter. Men hur lär du då känna din målgrupp? För att inte ödsla tid på att gissa så kan man i stället analysera målgruppen via en målgruppsanalys.  

Målgrupper i ständig förändring 

Ett vanligt misstag när man analyserar sin målgrupp är att försöka nå och bearbeta gruppen utifrån specifika egenskaper så som kön, ålder, inkomst, utbildning och yrke. Egenskaperna är en viktig del av analysarbetet men desto viktigare är att lära känna din målgrupps intressen, behov och önskemål. En persons intressen, behov och önskemål kan vara lite klurigare att ta reda på då de hela tiden förändras. Kanske har du under det senaste året börjat jobba hemifrån och insett att köksstolarna är hårda men att digitala möten ger tid över till annat? Oavsett så påverkas och förändras alla våra vanor, viljor och behov hela tiden. En målgruppsanalys ger en ögonblicksbild av målgruppen och låter dig kommunicera med dem utifrån förutsättningar de ställs inför idag. Det krävs alltså kontinuerliga ögonblicksbilder för att fortsätta att kommunicera med målgruppen – även imorgon.  

Målgruppsanalyser – ett bra verktyg

För att lära känna din målgrupp kan du göra en målgruppsanalys. En målgruppsanalys ger dig insikter om din målgrupp och dess intressen, behov och önskemål. Underlaget kommer inte bara att hjälpa dig i säljplaneringen utan även till hur du riktar din kommunikation för att nå rätt målgrupp. Utan en uppdaterad bild av din målgrupp riskerar du att rikta din kommunikation och dina insikter fel.  

Lär dig mer om målgruppsanalyser